Listening to : THR Gegar || Sinar FM || Era FM || Hitz FM || Hot FM || Suria FM
PLEASE CLICK LIKE IF YOU REALLY LIKE AND SUPPORT THIS BLOG.
THANKS 4 UR LIKE AND SUPPORT THIS BLOG.

Busuk Dot Org

power by:

Kek oh Kek....

Ntah ngape x taw la...

Tetiba tangan gatal menggooglekan resepi kek malam nie....

Google punye google, jumpe la resepi kek nie kat

My Resepi

Berikut adalah detail-details nya yang dicopy paste sejibik TANPA sebarang penambahubahsuaian terhadap kandungan asal resepi ini.

Bahan-bahan ( loyang 8"x8" ):

* 1 1/2 cawan tepung biskut marie (biskut marie yg dikisar dan diayak)

* 3/4 cawan gula halus (gula castor / gula pasir yg dah di'blend')

* 1 cawan butter - suhu bilik (saya guna buttercup)

* 5 biji telur

* 1/2 cawan susu pekat

* sedikit esen vanilla, pewarna (ikut suka), asam hawflakes



Cara-cara

1. pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan

2. masukkan telur satu-persatu

3. masukkan tepung diselang seli dengan susu, pukul sebati

4. tambah esen vanilla, gaul rata

5. asingkan adunan beberapa bahagian (ikut jumlah warna yang dipakai)

6. masukkan 2-3 sudu adunan ke dalam loyang yang dah disapu dgn butter dan kukus lapisan pertama (lebih kurang 5 minit or less. kalau tak melekat di jari, maknanye dah masak dah tu)

7. susun asam hawflakes di atas lapisan pertama tadi, dan lapiskan dgn 2-3 sudu adunan yg berlainan warna

8. ulang langkah 6 & 7 sehingga adunan habis (kalau rajin boleh lapis nipis2, masa utk kukus selapis-selapis jadi lebih singkat. kalau malas, buat jer besor-besor..hhee)


Original Source


p/s: tukang makan ajer, tak penah2 nak mencuba buat pun kek2 nie....tapi kek ni la feberet time raya hasil tangan AKAKKU

2 comments:

Hahn 3rd said...

Chef Joe...

Joe Ibrahim said...

"Chef" makan jer....
Bukannya "Chef" yang masak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jangan Duk Tengok Ajer Yea !!!