Ntah ngape x taw la...
Tetiba tangan gatal menggooglekan resepi kek malam nie....
Google punye google, jumpe la resepi kek nie kat
My Resepi
Berikut adalah detail-details nya yang dicopy paste sejibik TANPA sebarang penambahubahsuaian terhadap kandungan asal resepi ini.
Bahan-bahan ( loyang 8"x8" ):
* 1 1/2 cawan tepung biskut marie (biskut marie yg dikisar dan diayak)
* 3/4 cawan gula halus (gula castor / gula pasir yg dah di'blend')
* 1 cawan butter - suhu bilik (saya guna buttercup)
* 5 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* sedikit esen vanilla, pewarna (ikut suka), asam hawflakes
Cara-cara
1. pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan
2. masukkan telur satu-persatu
3. masukkan tepung diselang seli dengan susu, pukul sebati
4. tambah esen vanilla, gaul rata
5. asingkan adunan beberapa bahagian (ikut jumlah warna yang dipakai)
6. masukkan 2-3 sudu adunan ke dalam loyang yang dah disapu dgn butter dan kukus lapisan pertama (lebih kurang 5 minit or less. kalau tak melekat di jari, maknanye dah masak dah tu)
7. susun asam hawflakes di atas lapisan pertama tadi, dan lapiskan dgn 2-3 sudu adunan yg berlainan warna
8. ulang langkah 6 & 7 sehingga adunan habis (kalau rajin boleh lapis nipis2, masa utk kukus selapis-selapis jadi lebih singkat. kalau malas, buat jer besor-besor..hhee)
p/s: tukang makan ajer, tak penah2 nak mencuba buat pun kek2 nie....tapi kek ni la feberet time raya hasil tangan AKAKKU
Listening to :
PLEASE CLICK LIKE IF YOU REALLY LIKE AND SUPPORT THIS BLOG.
THANKS 4 UR LIKE AND SUPPORT THIS BLOG.
Kek oh Kek....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Chef Joe...
"Chef" makan jer....
Bukannya "Chef" yang masak..
Post a Comment